Vinul este un subiect complex care se are în compoziție istorie, cultură, agricultură, geologie, dar și genetică.

Pentru cea mai lungă perioadă de timp, vinul a fost recunoscut în funcție de regiunea din care făcea parte. Cu toate acestea, astăzi, deoarece vinul se poate produce mult mai ușor, liniile regionale sunt neclare.

Descoperă, mai jos, cele 10 lucruri fundamentale despre vin, pe care le vei înțelege, chiar dacă nu ești un adevărat profesionist în materie de vinuri:

1. Care sunt cele mai populare tipuri de vin?

Vrei să afli ce vin îți place cel mai mult? Există 18 soiuri de struguri diferite, denumite în mod obișnuit soiuri internaționale. Acestea includ vinuri albe, dulci și ușoare, cum ar fi Moscato și Riesling, până la vinuri roșii închise, precum Syrah și Cabernet Sauvignon. După ce ai încercat toate cele 18 soiuri, vei putea înțelege mult mai bine diferențele și, desigur, îți vei putea alege chiar și preferatul.

2. Care sunt cele mai populare regiuni viticole?

Faptul că Italia, Franța și Spania sunt primele trei țări producătoare de vin din lume îți dezvăluie trei lucruri. Ele produc majoritatea vinului vrac din lume. Mai mult, se spune că în aceste țări se produc și unele dintre cele mai bune vinuri din lume. De asemenea, cele trei țări au devenit sursa tuturor celor mai populare soiuri de vin din lume.

3. De ce unele vinuri au un gust mai amar decât altele?

Acidul tartric este cel care dă aciditatea vinului.  Pentru vin, aciditatea este la fel de importantă ca alcoolul, dulceaţa şi taninii. Astfel, unele vinuri îți vor lasă impresia de un gust amar /uscat persistent în gură, numit tanin.

4. Cum poate un vin fără zahăr să aibă un gust dulce?

Cum se poate ca un vin complet uscat (adică fără zahăr rezidual) să aibă un gust mai dulce decât alte vinuri? Există câțiva factori care intră în acest fenomen, inclusiv soiul de struguri, regiunea și îmbătrânirea stejarului. De exemplu, dacă aveți un Malbec din Franța comparativ cu un Malbec din Argentina, acesta din urmă are un gust mai dulce. Regiunea în care cresc strugurii influențează foarte mult aroma.

5. Cum ceri vinul care îți place?

Acum că ai încercat mai multe tipuri de vin și ai reușit să îți formezi o părere, vei știi cu siguranță ce vin prefer. Ține cont de regiune sau de soiul preferat și cere un vin care să îndeplinească cele mai importante caracteristici pe care tu le preferi.

6. Cum se bea vinul?

Informează-te din timp și pregătește-te să savurezi un vin cu încredere, chiar și în public. Cu cât știi mai multe despre vin, cu atât vei fi mai calm și pregătit să faci față oricărei situații. Și nu uita: vinul este întotdeauna o plăcere.

7. Când este recomandat să fie servite majoritatea vinurilor?

90% din vin este menit să fie băut în anul lansării. Acesta este un fapt. Unele vinuri se îmbunătățesc, totuși, cu vârsta. Așa că alegerea îți aparține, însă nu uita să ții cont de cele 4 trăsături: aciditate, tanin, conținut scăzut de alcool și zahăr rezidual.

8. De ce vinul nu este același an de an?

Ți se întâmplă asta vreodată? Găsești un vin care îți place, te aprovizionezi cu cât mai multe sticle, iar la final, când se termină și cumperi o nouă sticlă, observe că același vin nu mai are gustul de care îți amintești. Verifică-i vechimea! Dacă, de exemplu, ești un iubitor de Pinot Noir, fii atent la vechimea pe care o are și asigură-te că îți alegi mereu vinul produs în anul pe care l-ai apreciat inițial.

9. Care este prețul corect al unui vin?

Prețurile variază de la un producător la altul. Unele sticle pot fi mai scumpe datorită unicității podgoriilor sau a istoriei cramei. Sunt foarte mulți factori care intervin în stabilirea prețului unei sticle de vin. Sunt și vinuri la prețuri mai mici care ar putea să nu îți placă din cauza compoziției sau al postgustului pe care îl descoperi la final. Însă un lucru e cert: vinul pe care îl alegi trebuie să fie cel care îți încântă simțurile, indiferent de prețul acestuia.  

10. Să bei vin este o aventură

Bucură-te cu adevărat de tot ce îți oferă vinul! Vinul este un însoțitor al experiențelor de viață – unde te afli și cu cine ești. Experimentează și încearcă lucruri noi. Dacă întrebi un expert în vinuri care este vinul lor preferat, acesta nu îți va oferi niciodată un răspuns direct, deoarece adevărul este că le place totul.

Iar dacă nu știi cu ce să începi călătoria în lumea vinului, recomandarea mea este un vin dintr-un soi cu istorie și individualitate, ambasador al vinurilor albe autohtone: Viorica, colecția Winemaker’s Way.

Cu drag,
Dina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Responsible drink warner

 

sorry, you are not old enough to discover Salcuta wines. redirecting in