Lumea culinară a asistat la creșterea remarcabilă a cultului bucătarului sau chef-ului. În lumea vinurilor, deși mai puțin populară, este vinificatorul, însă mulți nu cunosc faptul că 80% din individualitatea și calitatea vinului îmbuteliat depinde de struguri. Iar viticultorii, cei ce au grijă zi de zi ca toată vița-de-vie să evolueze într-un mediu sănătos, sunt deseori puși pe al doilea plan.

La Sălcuța, Andrei Gangan, viticultorul, împreună cu vinificatorii Victor și Sergiu Pîslaru, sunt într-o continuă explorare a podgoriilor, a soiurilor pe care le cultivăm și a vinurilor ce se obțin din roada pe care o strângem an de an.

Povestea lui Andrei începe în satul Fârlădeni, raionul Căușeni, în apropierea podgoriilor familiei Pîslaru. Acolo a făcut școala și liceul, iar din clasa a 9-a, în fiecare vară, muncea la vița-de-vie. După ce a terminat studiile la Universitatea Agrară din Chișinău, ,,următoarea zi eram deja la Sălcuța, pentru că știam demult că voi alege calea aceasta” zice Andrei. Tatăl său face parte din echipa Sălcuța, fiind aici încă din primele zile ale înființării acesteia, specialist în inginerie. Munca bunicului Eugen alături de fiul său și respectul profund pentru pământ l-au motivat pe Andrei să-și urmeze calea vieții la aceeași cramă, în inima podgoriilor.

Așa cum pentru noi este important să fim onești și să împărtășim cu voi detalii despre acest frumos proces de producere a vinurilor, astăzi vorbim despre viticultură, într-un format de Q&A cu Andrei Gangan, membru al familiei Sălcuța!

⦁  Unde se află podgoriile familiei și care sunt particularitățile acestei poziționări?

Podgoriile se află în apropierea satului Tănătarii Noi și se aștern pe 450 hectare. La o altitudine de 140 m deasupra nivelului mării, într-o climă mediteraneană și sol bogat în hummus îmbinat cu nisip și argilă, cultivăm 12 soiuri de struguri, care apoi sunt recoltați în perioada de mijloc a lunii August – sfârșit de Octombrie. Anul trecut, în materialele realizate cu drona, am observat că acestea sunt amplasate în formă de inimă. În viziunea mea, este un semn că la Sălcuța strugurele își începe viața într-un mediu unde este dragoste față de pâmânt și de muncă.

⦁ Care sunt soiurile de struguri care îți sunt mai aproape de suflet?

Fiecare soi este ca fiecare dintre noi: diferit de la aparență la conținut, să zic așa… cu slăbiciuni și puncte forte. Avem soiuri de struguri care sunt mai mult sau mai puțin rezistenți la boli, la înghețuri, la secete și mulți alți factori externi care pot influența procesul de evoluție a strugurelui. Aș dori să amintesc etapele principale ale acestui ciclu biologic, și anume (1) plânsul – fenomenul anual în care seva se observă din vârfurile de creștere ale plantei, marcând momentul de „trezire” și intrarea în vegetație. (2) Dezmuguritul și creșterea lăstarilor, (3) înfloritul, (4) creșterea boabelor, urmată de (5) maturarea acestora.

Revenind la întrebare, aș dori să spun că din soiurile albe cu siguranță este Pinot Gris, un soi rezistent, plin de personalitate și cel mai plantat soi de struguri albi din podgoriile noastre. Din cele roșii – Merlot, cu toate că este un soi care necesită multă grijă, sunt fascinat de cum evoluează acesta în produsul finit și mai ales în cupajul nostru, unde se regăsește și Cabernet Sauvignon cu Saperavi, din gama ENO.

⦁ Care este cel mai special loc din podgorii pentru tine?

Chiar în mijlocul podgoriilor avem o zonă amenajată unde, de regulă, în timpul campaniei, organizăm echipele de muncitori, cântărim strugurii recoltați, mai sărbătorim și multe altele. Acolo mă simt în inima podgoriilor și se poate admira o priveliște fascinantă a viței-de-vie, fiind înconjurat de trei parcele de viță-de-vie dragi mie – Pinot Gris, Merlot și Chardonnay.

⦁ Cum a fost pentru tine anul 2020?

Acest an a fost unul plin de incertitudine și greutăți diferite de ce am întâlnit până acum. Seceta severă, temperaturile joase și înghețul din primăvară, autoizolarea tuturor locuitorilor, au fost cei mai importanți factori care ne-au provocat să implementăm alte soluții, dar să ne și adaptăm la timpuri noi. Factorii meteorologici nefavorabili din acest an ne-au adus o roadă mai redusă, comparativ cu anii precedenți, însă suntem optimiști și ne vom concentra asupra asigurării calității înalte a vinurilor din strugurii pe care îi avem. Cu regret, am trecut prin perioade în care autoizolarea a fost obligatorie și am întâlnit dificultăți în a organiza locuitorii din regiune să muncească în podgorii. Este important ca în aceste momente de criză să gândim strategic și să implementăm măsuri pe termen lung și scurt, ca ulterior să ne asigurăm că menținem o consistență în modul de a crește strugurii, care ulterior influențează asupra personalității fiecărui vin.

⦁  Ce scopuri ai pe viitor și ce idei ai dori să implementezi în această ramură importantă a cramei?

La general, ca țară, suntem într-un proces de dezvoltare – poate într-un pas mai lent – dar privesc optimist lucrurile. Mi-aș dori să ne extindem, să plantăm mai mult din soiurile roșii internaționale, dar și cele indigene. Cu siguranță suntem încă într-o fază de studiu a soiurilor locale de struguri, dar în viziunea mea trebuie să depunem efort, să ducem și peste hotarele țării vinuri ce reprezintă în totalitate cultura și patrimoniul nostru. La fel de important este să observăm nivelul de migrație a cetățenilor noștri, iar dacă nu vor avea loc inițiative de a motiva oamenii să revină în țară pentru a lucra în una dintre cele mai importante industrii, vom fi nevoiți să implementăm un management mecanizat al podgoriilor.

⦁ Cum ai descrie Sălcuța?

Valori de familie, dinamism, inovație și muncă!

Noi zicem că viticultura este despre natură, este un amestec de știință, artă și înțelepciune, iar Andrei întruchipează această afirmație.

Sălcuța – unde drumul vinului este sincronizat cu al omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Responsible drink warner

 

sorry, you are not old enough to discover Salcuta wines. redirecting in