Ai auzit vreodată un somelier sau un vinificator descriind un vin și te-ai întrebat „ce înseamnă acest cuvânt?” Ca în orice limbă, cea a vinului are niște cuvinte care nu sunt cunoscute decât de cei care studiază cu adevărat această lume fascinantă. Pentru că ți-am promis că aici este locul de unde îți poți lua toate informațiile, începem un fel de dicționar care cuprinde o serie de definiții care să te acompanieze în descoperirea vinurilor. Cu siguranță te vor ajuta în înțelegerea fiecărui vin pe care îl guști. Pentru că avem un vocabular foarte variat, acesta nu va fi singurul articol. Te invit să descoperi prima parte a cuvintelor din limbajul vinului!

Aciditate – acidul apare în mod natural în strugurii de vin, fiind responsabil de prospețimea și vigoarea pe care le asociem unui vin. Spunem despre un vin care nu are aciditate că este „plat”

Astringent – este termenul folosit să descrie notele dure, amărui și seci pe care unele vinuri le au, aceste note sunt provocate de taninuri, aciditate sau de ambele în același timp. Vinurile cu un conținut înalt de tanini îți vor lăsa gura pungă asemenea unui ceai negru.

Aerarea  – este atunci când un vin este lăsat să respire pentru o perioadă de timp. Această tehnică ajută la oxigenarea vinului pentru a-i pune în valoare aroma, tonurile și textura.

Arome –  acest termen este folosit pentru descrierea aromei olfactive care derivă din tipul de struguri folosiți. De exemplu, aroma unui vin poate fi descrisă ca fructată, florală sau ierboasă.

Botrytis Cinerea – cunoscut și sub denumirea de „putregai nobil”; un mucegai benefic care are ca rezultat vinuri dulci și untuoase.

Buchetul – spre deosebire de aromă, acest cuvânt se referă la nota olfactivă care este dată de procesul folosit în vinificare, de fermentare și de vechimea vinului. Aceasta poate fi descrisă ca lemnoasă, condimentată sau cu nuanțe de nuci.

Butoi Fermentat – un proces utilizat în timpul vinificației albe care vorbește direct despre vinul îmbătrânit în butoaie de stejar în comparație cu rezervoarele din oțel inoxidabil.

Decantează –  turnarea vinului dintr-o sticlă într-un alt vas de reținere. Acest proces este utilizat în general pentru a aeriza un vin tânăr sau a separa sedimentul de un vin mai vechi.

Echilibru – nivelul de armonie dintre aciditate, taninuri, fructe, stejar și alte elemente dintr-un vin.

Enologie – știința producției de vin.

Fermentaţie – procesul care transformă zahărul în alcool; modul în care sucul de struguri interacționează cu drojdia pentru a deveni vin.

Gustul – se referă la senzația pe care un vin o lasă pe papilele gustative. Vinurile acide sunt numite proaspete, iar cele cu aciditate mică sunt considerate plate.

Ierbos – o aromă similară cu verdeața, adesea o indicație a strugurilor sub-copți sau a strugurilor crescuți într-un climat răcoros.

Macerare – procesul de înmuiere a cojilor de struguri și a altor particule solide în sucul lor pentru a conferi culoare, taninuri și arome.

Mătăsos – un termen care descrie un vin cu o senzație de gură netedă.

Magnum –  sticlă egală cu două sticle obișnuite de vin; 1,5 L de vin.

Nota – este dată de gustul, sub-tonurile și texturile pe care le simți după ce ai degustat un vin.

Pământesc – descrie aromele din vin care au un miros de sol sau de ciuperci.

Randament – cantitatea de struguri recoltați într-un anumit an.

Suplu – un cuvant descriptiv vinurilor netede și echilibrate.

Taninos  – se referă la vinurile ce conțin mulți tanini. Taninurile reprezintă aciditatea ce se regăsește în componența vinului roșu, sunt substanțe ce se găsesc în mod natural în struguri. Aceste substanțe provin din pielița și tulpina strugurilor, lăsând o notă amăruie, seacă și astrigentă. Taninii sunt cruciali pentru a echilibra aroma unui vin bun.

Terroir – un termen francez pentru combinația de sol, climă și alți factori care influențează caracterul final al vinului.

Varietal – tipul de struguri de vin.

Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ai un interes aparte față de descoperirea lumii vinurilor. De aceea te îndemn să urmărești blogul nostru în continuare și să citești și alte articole informative, dar și povești de suflet, alături de noi, familia Sălcuța și, evident, un pahar de vin Sălcuța! Cheers to the weekend!

P.S. Wine of the Friday mood – Winemaker’s Way Feteasca Neagră!

Cu drag,

Dina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Responsible drink warner

 

sorry, you are not old enough to discover Salcuta wines. redirecting in