Vă spuneam încă de data trecută că discuțiile despre paharele de vin pot ține până dimineață. Astfel, iată că începem încă o seară de vineri împreună, continuând acest subiect și aducându-vă mai multă informație.
Paharele de vin, așa cum le cunoaștem astăzi, nu au apărut decât la începutul secolului al XIV-lea. La acea vreme, acestea erau o reflectare a know-how-ului venețian al insulei Murano, care le exporta în toată Europa.
După aceea, în secolul al XVIII-lea în Franța, oamenii gustau, uneori, mai multe vinuri în timpul aceleiași mese. Prin acest mod, în secolul al XIX-lea, serviciile de sticlărie au devenit populare. Fiecare pahar avea apoi propria sa utilizare. Mai mult, la acea vreme sticla a devenit mai democratică și nu mai era rezervată exclusiv burgheziei, folosirea ei devenind obișnuită.
În secolul al XX-lea, Claus Riedel a fost primul care a recunoscut o corelație între forma paharului de vin și influența acestuia asupra degustării. Apoi a schimbat complet stilul paharelor de vin în pahare suflate, necolorate și foarte subțiri. După aceea, a lansat colecția «Sommeliers», prima serie de pahare bazate pe stilul și caracterul fiecărui vin.
Hai să ne amintim cum alegem un pahar de vin:
În timpul degustării, sunt activate 3 dintre simțurile noastre: vedere, miros și gust. Și paharul de vin joacă un rol decisiv pentru fiecare. Unele caracteristici sunt deosebit de importante de luat în considerare la alegerea unui pahar.
• Transparența influențează analiza vizuală. Într-adevăr, este important să vedeți culoarea, haina vinului pentru a aprecia pe deplin degustarea.
• Dimensiunea și forma sticlei care influențează analiza gustativă și olfactivă. De exemplu, cu diametrul recipientului mai mare decât cel al deschiderii, aromele (moleculele volatile) ale vinului se răspândesc și ajung în nasul gustatorului. Aveți grijă, totuși, să nu aveți o deschidere prea închisă, deoarece aromele nu vor fi percepute.
• Grosimea acestuia joacă un rol și în degustare. Pentru o analiză olfactivă optimă, janta trebuie să fie cât mai subțire posibil. Cu cât este mai fin, cu atât gustul îți va trece mai mult prin gură.
Dacă data trecută am vorbit la general, acum intram mai mult în detaliu, prin categoriile ce urmează.
Pahare de vin roșu:
Pahar de vin Burgundy
• Tipul de vin: vinuri roșii mai ușoare, mai delicate, cum ar fi Pinot Noir, Beaujolais, Burgundy roșu și Dolcetto
• Bolul mare (mai larg decât paharul Bordeaux) cu vârf mai îngust direcționează vinul către vârful limbii, permițând băutorului să detecteze nuanțele aromelor
• Bolul larg permite acumularea aromelor de vinuri delicate
• Janta subțire face vinul ușor de băut
Pahare Pinot Noir
• Tipul de vin: Pinot Noir și alte vinuri roșii ușoare
• Similar cu paharul Burgundy; ușor interschimbabile
• Bol larg care permite vinului să intre în contact cu mult aer, îmbunătățind aroma
Paharul Bordeaux
• Tipul de vin: vinuri roșii, mai puternice, cu taninuri ridicate, cum ar fi amestecurile Bordeaux sau Cabernet Sauvignon
• Cel mai înalt pahar de vin roșu; are un bol lat, dar nu la fel de larg ca alte pahare de vin roșu
• Înălțimea paharului creează distanță între vin și gură, ceea ce permite etanolului să se disipeze pe nas, permițând mai mult oxigen să înmoaie taninurile (taninurile contribuie la amărăciunea vinului)
• Direcționează vinul către fundul gurii, minimizând amărăciunea și maximizând spectrul aromelor
Pahar Cabernet Sauvignon
• Tipul de vin: Cabernet Sauvignon și alte vinuri îndrăznețe
• Pahar înalt, deși nu la fel de înalt ca un pahar Bordeaux
• Bol larg; unele variante au o margine foarte îngustă
• Îmbunătățește mirosul vinului. Bolul larg permite vinului să respire, iar aroma este acumulată ulterior de gura îngustă
Pahare de vin roșu standard
• Tipul de vin: vinuri roșii cu corp mediu sau mediu, cu sau fără componente picante, cum ar fi Zinfandel, Shiraz, Carignan, Merlot, Chianti și Malbec
• Datorită deschiderii mici, aromele se întâlnesc cu limba într-un flux continuu spre deosebire de toate dintr-o dată, ceea ce înmoaie aromele picante și bogate
Pahare de vin alb
Pahar Sauvignon Blanc
• Tipul de vin: Sauvignon Blanc și alte vinuri ușoare până la mijlocii, fructate sau florale, cum ar fi Bordeaux alb, Fume Blanc, Loire, Vinho Verde, Chenin Blanc, Muscadet, Muscat Blanc și Pinot Grigio
• Pahar înalt cu bol subțire, care surprinde aromele nuanțate, delicate, florale și de fructe și ghidează aroma direct spre nas
• Laturile gurii detectează cel mai mult aciditatea; acest pahar face ca limba să formeze o formă de U, direcționând vinul în jos spre partea din față spre centrul palatului, provocând o înghițitură mai lină
Pahar de vin Chardonnay
• Tipul de vin: Chardonnay și alte vinuri pline de corp, precum Semillon și Viognier
• Deschiderea mai mare ghidează vinul către vârful și părțile laterale ale limbii, permițând palatului să detecteze dulceața vinului
• Este un act de echilibrare: bolul oferă doar suficientă aerare pentru a concentra aroma, în timp ce deschiderea mai mare echilibrează dulceața și aciditatea pe palat
Pahar de vin dulce și standard Riesling
• Tipul de vin: Riesling dulce și alte soiuri dulci, cum ar fi Zinfandel, Sauvignon Blanc și Gruner Veltliner
• În general mai mic, inclusiv o jantă mai mică, care ghidează vinul spre centru și partea din spate a gurii pentru a evita copleșirea din dulceață
Pahare de vin roze
“Evazat”
• Tipul de vin: roze tânăr, crocant sau vin alb tânăr
• Tulpina lungă asigură că căldura din mână nu va încălzi vinul
• Buza evazată direcționează vinul mai întâi către vârful limbii, unde papilele gustative sunt cele mai sensibile la dulceață. Îmbunătățește dulceața vinului crocant; echilibrează aroma și minimizează orice mușcătură
Pahar “țuguiat”
• Tipul de vin: rose matur, plin
• bol mic care este rotunjit în partea de jos cu o ușoară conicitate în loc de buza evazată
P.S. Wine of the Friday mood – ENO Reserva!
Cu drag,
Dina.