Cu fiecare sfârșit de an și începutul următorului, dedicăm timp pentru a reflecta asupra tuturor schimbărilor, reușitelor și dificultăților întâlnite. Punem pe hârtie toate prioritățile noastre, urmate de planul de acțiuni pentru a atinge toate scopurile propuse. În același timp, reușim să ne gândim și la aspirațiile strâns legate de scopul nostru principal – de a continua să prețuim pământul și roadele acestuia și să producem vinuri care reprezintă familia și țara peste hotarele ei.
Munca noastră de zi cu zi implică o dedicație aparte și mult efort în aplicarea cunoștințelor și spiritului inovativ al echipei, paralel cu dezvoltarea continuă a întregii lumi, în direcția unei noi realități. Aici vorbim, în primul rând, de apariția pandemiei, schimbările în comportamentul consumatorilor, sporirea concurenței și, la fel de important, transformările în mediul înconjurător.
În 2020 am realizat esența lucrurilor care ne înconjoară și care ne-a direcționat gândurile către valorile de bază. Am aflat cât de important este să rămânem împreună ca echipă, la Sălcuța, dar și ca națiune, cum să ne adaptăm în digitalizare, cum să dezvoltăm noi strategii de optimizare organizațională, cum să planificăm setul de obiective pentru a deveni mai sustenabili și, nu în ultimul rând, am reușit să ne focusăm creativitatea în dezvoltarea portofoliului nostru de produse.
Pe măsură ce întrăm în noul an, aș dori să vă împărtășesc câteva aspirații ale familiei noastre. Ne dorim ca cititorii blogului și iubitorii de vin să fie lângă noi în atingerea noilor înălțimi pentru a ne bucura împreună de succesele și de vinurile distincte pe care le vom aduce în noul an.
Aș dori să încep cu un gând care nu este legat doar de ce considerăm noi ca obiectiv principal, fiind unul din pionierii industriei vinicole naționale. Este crucial pentru aducerea Republicii Moldova pe harta vinicolă mondială, ca o țară demnă de producție de vin.
Dorința mea este să ne reunim cu colegii din industrie, de la crame mici la mari, de la cele de familie la cele înființate din pasiune și să discut despre principalele obiective ale sectorului. Printre ele se enumeră activitățile de promovare bine definite în piețile țintă din Uniunea Europa și Asia, întruniri cu reprezentanții departamentelor vinăriilor pentru a atinge aplicarea practicilor durabile de la viticultură la prezentarea produsului finit conform strategiei 2030 în întreg sector (și anume devenirea primei țări vinicole din teritoriul european pe deplin sustenabilă), dezvoltarea oenotursimului local și înființarea mai multor asociații regionale pentru a facilita îndeplinirea setului de ținte pentru promovarea brand-ului de țară Wine of Moldova.
Având în vedere schimbările climaterice, dorim să continuăm studierea materialelor la tema sustenabilitate și să aplicăm noi practici în podgorii, cum ar fi monitorizarea săptămânală pentru combaterea dăunătorilor, compostarea deșeurilor în îngrășăminte, asigurarea eficienței energetice în incinta vinăriei prin setarea echipamentelor de lucru în regim de consum eficient și eliminarea celor neeficiente. Mai mult că atât, ne dorim să susținem cât mai multe inițiative pentru a deveni mai sustenabili și vom începe prin a ne asigura că echipa noastră dobândește cunoștințe despre principalele aspecte și, în cele din urmă, va fi partenerul oamenilor și instituțiilor care împărtășesc aceeași gândire.
Am reușit cu succes să aducem la lumină vinuri care sunt produse din monosoiuri, cu indicație geografică protejată, reprezentative regiunii și cramei noastre, iar în același timp, vinuri selectate de cupaj și maturate. Pentru anul 2021, ne dorim să vă facem cunoștință cu vinuri de cupaj distincte, în care se vor evidenția atât soiurile indigene, cât și soiurile internaționale din parcele selecte.
În viitorul apropiat vom lansa Sălcuța Wine Club, unde consumatorii vor avea ocazia să aleagă pachete de membri, să cunoască ultimile noutăți, să participe alături de noi la evenimente inedite și să acceseze vinuri exclusive la prețuri speciale.
Anul trecut, am avut oportunitatea de a primi iubitorii de vin la noi în cramă cu prilejul Zilei Naționale a Vinului, unde am povestit despre noi, am organizat tururi ghidate și am savurat din gastronomia și artizanatul locale. Acel eveniment ne-a motivat din nou să depunem efort să deschidem ușile noastre în noul an, pentru a oferi o varietate de activități recreaționale și educaționale pentru fiecare vizitator. Ne-am propus să creăm un spațiu unde veți putea învăța întregul proces, de la strugure la sticlă, veți asculta istoriile din spatele vinurilor,veți descoperi gastronomia și talentul local. Este important pentru noi să fortificăm relațiile cu iubitorii de vin, așa cum și munca noastră este orientată spre a descoperi și a valorifica împreună un patrimoniu adevărat al țării noastre.
Tehnologia avansează într-un pas foarte rapid, digitalizarea a adus comportamente și preferințe noi ale consumatorilor în tot ce ține de produsele și serviciile dorite. Urmărim o dorință a lumii de a continua să descopere produsele prin prisma unei experiențe. Dat fiind faptul că vinul este mai mult despre contactul direct cu oamenii și frumusețea prezenței, realizăm că este de fapt o provocare să menținem contactul și să creăm relații noi cu publicul, însă în același timp este o motivație de a veni cu idei creative prin care vom reuși să descoperim vinurile și să ne povestim emoțiile și istoriile într-un mediu unde domină virtualul. Ne-a atras atenția evoluția realitaii virtuale și augumentate. Aici, ne dorim să vă surpindem și să experimentăm împreună corelația dintre produs și o istorie milenială – vinul și noua realitate.
Lista noastră de aspirații este una cuprinzătoare și în continuă evoluție. Ne permitem să visăm, pentru că suntem optimiști, avem încredere în echipă și ne motivează de fiecare dată opiniile și impresiile voastre.
Cu această ocazie, vă recomandăm să vă așterneți și voi planurile și aspirațiile pentru noul an, să vă cultivați motivația și entuziasmul pentru a le atinge și să le sărbătoriți alături de un pahar de vin din gama ENO – Riesling și Traminer!