Decantarea vinului este o tehnică populară în arsenalul fiecărui iubitor de vin, când vine vorba de degustare de vinuri. Decantarea vinului poate îmbunătăți experiența de degustare. De asemenea, poate ruina gustul unui vin. O mare parte din acestea sunt ușor determinate de recoltă, producător, soi de struguri, vârstă și starea vinului. Este important să ne uităm la vinul specific și la tipul de decantare utilizat pentru a decide cea mai bună acțiune.
Există mai multe păreri atunci când este vorba de decantarea vinului. Unii oameni decantează fiecare vin ore întregi. Altora le place să decanteze vinul pentru a îndepărta sedimentele, iar unii degustători decantează pentru “a trezi” sau a „înmuia” un vin. Vinurile se simt mai moi, deoarece actul de decantare, care adaugă oxigen vinului, reduce senzația de acizi naturali și polifenoli care creează taninurile din vin.
Ce metodă de decantare funcționează cel mai bine? Depinde de vin și de rezultatele dorite. Decantarea vinului funcționează pe principiul mișcării browniene care se bazează pe cunoașterea faptului că mișcarea aleatorie sau derivarea particulelor suspendate într-un fluid (vinul în acest caz) are un efect asupra texturii și aromelor prezente într-un vin.
Nu se întâmplă aproape nimic atunci când tragem dopul. Folosind legile simple ale fizicii, (sau cel puțin încercând) acțiunea vinului de decantare este cea care determină ca majoritatea efectelor să aibă loc. Mișcarea vinului care permite aerului să se amestece cu lichidul începe procesul chimic. Asta se întâmplă la decantarea vinului.
Deschiderea unei sticle are un efect redus, datorită mișcării lente a moleculelor pentru a produce schimbări în vin. Mișcarea care are loc în timpul expunerii la aer este cea care începe procesul reactiv în interiorul vinului.
Viteza și amploarea modificărilor care apar la vin după decantare sunt determinate de numeroși factori, inclusiv substanțele chimice și structura găsite în vin, temperatura vinului și mărimea decantorului, precum și caracteristicile de epocă și strugurii varietate.
Compoziția chimică exactă depinde de o multitudine de opțiuni, variind de la tipuri, vârstă, condiții de depozitare, aditivi etc. Procesul de decantare este întârziat sau accelerat de volumul de aer la care este expus vinul atunci când se decantează vinul.
Expunerea la aer începe un proces reactiv în cadrul vinului care se desfășoară conform unui program stabilit parțial de substanțele chimice din vin. Compoziția chimică exactă depinde de soiul de struguri, de vârsta vinului, de condițiile de depozitare, de aditivi etc.
Procesul reactiv cu lanț chimic cunoscut sub numele de decantare începe odată ce vinul este inițial expus la aer în timpul mișcării vinului în timpul procesului de decantare a vinului. Schimbările chimice care au loc pot fi mai repide sau mai lente, în funcție de cât de mult aer intră în acțiune cu vinul, adică de dimensiunea decantorului sau a paharului.
De asemenea, trebuie să luați în considerare substanțele chimice specifice din vin, care variază în funcție de vârstă, varietate de struguri, vintage și chiar stilul de vinificare. Temperatura vinului poate modifica și viteza procesului de decantare a vinului. Mai mult, oxigenul intră în vin accelerând procesul atunci când vinul este rece, mai degrabă decât atunci când este cald.
Ce vinuri sunt îmbunătățite cel mai mult prin decantare? Chiar și acea întrebare simplă este dezbătută cu ardoare. Unii degustători preferă să decanteze Cabernet Sauvignon, Chardonnay sau Pinot Noir. Alții decantează doar vinul mai vechi.
Durata timpului de decantare variază, în funcție de vin. Pentru majoritatea vinurilor tinere, tanine, 2-3 ore sunt în regulă. Decantarea extremă de 6, 8, 10 sau 12 ore va face vinul mai moale. Dar aceasta nu este o idee bună, deoarece este aproape întotdeauna în detrimentul vinului. Decantarea extinsă poate distruge proprietățile aromate ale unui vin.
Amintiți-vă, puteți oricând să lăsați un vin să evolueze încet în paharul sau decantorul dvs. Odată ce un vin este decantat, nu îl mai puteți aduce niciodată înapoi. Este bine să verificați un vin căruia îi oferiți o decantare extinsă.
PS: Recomandarea de astazi este vinul ediția limitată EPIZOD, care mai are sticle numerate în magazine. Grăbiți-vă să-l puneți pe masa voastră. Cheers!
Cu drag,
Dina.