Dacă nu credeați că paharul din care beți vinul îi poate influența gustul, vă invit să parcurgeți rândurile următoare! În timp ce un pahar universal este la îndemâna oricui, există anumite nuanțe ale unui vin care se pot pierde într-un pahar greșit, iar numai un pahar corect i le poate pune în evidență, astfel încât fiecare degustător să se bucure de o experiență complex.

Vinurile se savurează cel mai bine atunci când le sunt evidențiate aromele. Nasul este unul dintre factorii de care trebuie să ținem cont pentru a înțelege pe deplin gustul vinului, tocmai de aceea avem nevoie de paharele potrivite care să evidențieze aromele fiecărui tip de vin. Potrivit unei cercetări japoneze din 2015, există o diferență uimitoare în ceea ce privește procesul de evaporare a etanolului din vin în funcție de tipul de pahar utilizat.

Un pahar pentru vin este compus din patru părți – baza paharului, piciorul, cupa și marginea superioară a cupei. Baza este cea care îi conferă stabilitate. De acolo, piciorul alungește paharul pentru a oferi degustătorului suportul de care să țină fără să aducă modificări în temperatura vinului. Cupa este, fără îndoială, cea mai importantă caracteristică a paharului – ar trebui să fie suficient de mare pentru a învârti confortabil vinul fără a-l vărsa sau stropi și ar trebui să fie conică pentru a păstra și a concentra aroma vinului.

Vinurile roșii corpolente au nevoie de spațiu pentru a respira și pentru a-și elibera aroma, de aceea, este recomandată o cupă mai mare atunci când se servesc aceste vinuri. În schimb, vinurile albe sunt de obicei servite în pahare mai mici, în formă de „U” și mult mai înguste, spre deosebire de un pahar pentru vin roșu. Aceste caracteristici ale cupei oferă vinului alb destul spațiu pentru ca aromele să fie eliberate, dar ajută și la menținerea unei temperaturi mai reci în cazul vinurilor albe. În cele din urmă, paharele care au cupa în formă de lalea sunt adesea folosite pentru a servi vinuri spumante, forma ajutând bulele și aroma să dureze mai mult.

În partea superioară a cupei se află marginea paharului. O margine mai subțire va distrage atenția mai puțin unui degustător în timp ce savurează vinul, spre deosebire de marginile mai groase și mai rotunde care sunt semnele unui pahar ieftin. Marginile subțiri și fine sunt cele care oferă degustătorilor o experiență completă.

Pahare de vin roșu

Când vine vorba de a alege cel mai bun pahar pentru vin roșu, trebuie să vă gândiți la spațiul pe care i-l oferiți vinului, odată turnat în pahar. Când vinul este supus oxigenului sau, concret, când vinul este lăsat să „respire”, acesta vă va dezvălui și cele mai subtile arome (amintiți-vă cât de important este mirosul). Întrucât vinurile roșii au un gust mai puternic și arome mai intense decât cele albe, este crucial să alegeți un pahar în care vinul roșu să poată respira. Paharele de vin cu o cupă mai amplă și o deschidere mai largă permit vinului roșu să oxideze și să-și dezvăluie aromele pe măsură ce este degustat. Deschiderea cupei permite, de asemenea, să vă apropiați nasul mai mult de conținut pentru a-i simți aromele.

Pahare de vin alb

Spre deosebire de vinurile roșii, vinurile albe cu corp ușor sunt servite cel mai bine în paharele cu gură îngustă, a căror cupă are forma „U” și este mai alungită spre deosebire de cea a paharelor de vin roșu. În acest caz, se pot păstra și se pot îmbunătăți aromele fructate ale vinului, menținându-i chiar și o temperatură mai rece. Întrucât paharele de vin alb sunt mai înguste, degustătorul va putea experimenta cu adevărat aroma vinului, nemaiputându-se folosi în totalitate de nas pentru a-i simți aromele. Însă există și excepții. Vinurile albe cu corp mai intens se savurează în pahare cu cupe mai largi – așa vinul ajunge mai ușor în partea din spate a limbii, permițându-vă să simțiți mai intens aromele mai îndrăznețe.

Pahare de vin rose

Paharul de vin rose se alege în funcție de maturitatea vinului. Există două tipuri de pahare pentru consumul vinului rose: cu o cupă scurtă și puțin evazată sau cu o cupă scurtă și conică. Cupa evazată direcționează vinul mai întâi către vârful limbii, unde papilele gustative sunt cele mai sensibile la dulceață. Acest tip de cupă îmbunătățește dulceața vinului tânăr și îi echilibrează aroma. Cupa mai puțin evazată este rotunjită în partea de jos și are o ușoară conicitate, asemănându-se cu paharele pentru vin roșu și fiind recomandate pentru vinuri rose tinere.

Este timpul să ridici un pahar!

Așa cum se întâmplă în momentul asocierii mâncării cu vinul și alegerea tipurilor potrivite de pahare pentru vin vă poate ajuta să scoateți în evidență notele, aromele și textura vinului pe care îl serviți. De aceea, când alegeți paharele pentru vin, acordați mai întâi atenție corpului vinului. Dacă este un roșu corpolent, alegeți un pahar Bordeaux. Dacă este un roșu ușor ca Pinot Noir, alegeți un pahar cu o cupă mai largă.

Sunt mulți factori care vă pot influența experiența, tocmai de aceea alegerea paharului de vin este doar o modalitate de a profita la maximum de vinul pe care urmează să îl degustați.

Acesta este doar începutul conversației noastre despre acest subiect frumos și complex și promitem să revenim cu o a doua parte în care vă vom oferi mai multe detalii și vă vom descrie particularitățile tuturor tipurilor de pahare pentru vin.

Pe data viitoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Responsible drink warner

 

sorry, you are not old enough to discover Salcuta wines. redirecting in